Junioren

Een juniorlid is lid van de juniorenafdeling. Dat kan vanaf vijf jaar. Een juniorlid wordt seniorlid per de eerste dag van het kwartaal nadat die 19 jaar is geworden: dan gaat automatisch het seniorlidmaatschap in en geldt de seniorencontributie. Het juniorlid mag dan de rest van het seizoen bij de junioren en de senioren spelen. Maar vanaf 16 jaar kan ieder juniorlid er zelf voor kiezen om overgangslid te worden.

Mini’s (5 t/m 8 jaar)
Juniorleden van vijf tot en met acht jaar zijn “mini” en volgen een specifiek trainingsprogramma. De mini’s trainen elke zondagochtend en dinsdagnamiddag in sportcomplex De Altis. Bij de training van de mini’s past BC Randstad het Bamito-programma van Badminton Nederland toe: veel bewegen in allerlei badmintongerichte oefeningen met gebruik van veel materialen, waaronder ook rackets, ook in kleine maten. Een trainer zorgt voor de oefeningen en heeft bij de uitvoering ondersteuning van een vast groep begeleiders zodat alle mini’s veel aandacht krijgen. Gedurende het seizoen zijn er evenementen samen met kinderen van andere verenigingen, de “Bamito FUNdagen”, waarbij de deelnemers allerlei badmintonspellen met en tegen elkaar doen.

Voor mini’s gelden kortere speeltijden en een lagere contributie. De juniorencommissie bepaalt wanneer een mini jonger dan 9 jaar ‘normaal’ junior wordt, maar dat is uiterlijk per de eerste dag van het kwartaal nadat die 8 jaar is geworden.

Junioren (9 t/m 18 jaar)

De junioren spelen en trainen onder begeleiding op iedere zondagmorgen en dinsdagavond in sportcomplex De Altis te Rijswijk. De trainingen op zondag zijn in kleinere groepen dan op dinsdag.

Op zondag is er rondom de training voor iedereen ook een warming-up en is er de mogelijkheid om partijtjes tegen elkaar te spelen (”vrij spel”). Vrij spelen kan door tijd te reserveren via een baanindelingssysteem. De begeleiders helpen hierbij en stimuleren de junioren om regelmatig te spelen. Op dinsdag is er alleen één uur trainen. Kijk voor meer informatie over de training op Junioren/Trainingen, zoals voor de trainingsgroepen en trainingstijden per groep. De juniorencommissie gaat ervan uit dat alle junioren in principe elke zondag (training en warming up) en dinsdag komen.

Verhinderd?

Als iemand een keer niet kan op zondag of dinsdag (junioren en mini’s), bijvoorbeeld vanwege ziekte of vakantie, dan graag van tevoren afmelden bij de juniorencommissie. Afmelden kan in de hal of via WhatsApp (Chris, 06-31639797).

Speeltijden

De speeltijden van de mini’s en de junioren zijn te vinden onder Junioren/Speeltijden. In principe gaat het op zondag en dinsdag altijd door, ook in schoolvakanties, tenzij de juniorencommissie van tevoren heeft aangegeven dat er geen badminton is. In de zomer is er een aantal weken geen training, maar dan is er een beperkte speelmogelijkheid als “Zomerbadminton” waarover de juniorencommissie iedereen elk seizoen tijdig informeert.

 Juniorencommissie

De juniorencommissie (JC) organiseert de speeldagen van de junioren (inclusief mini’s): opvang, begeleiding, training, competitie, evenementen en “vrij spel”. Voor de trainingen zijn er verschillende trainers. Daarnaast helpen enkele seniorleden en ouders mee op de speeldagen, bij evenementen en bij de coaching/begeleiding van competitieteams. De JC geeft informatie aan junioren, mini’s en ouders/verzorgers als ‘mededeling’ in een gesloten whatsappgroep, zoals bijvoorbeeld over afwijkende speeltijden, verandering in trainingsgroepen, competitie-indeling en evenementen.

Junioren, mini’s, ouders, verzorgers kunnen met vragen en opmerkingen bij de Juniorencommissie terecht: in de hal, via WhatsApp/telefoon of e-mail.  Heb je vragen? Ga dan naar de contactpagina en neem contact op met de juniorencommissie.

VEILIG SPORTEN & GEDRAGSCODE

BC Randstad vindt een veilige sportomgeving belangrijk voor alle leden. Voor de trainers, commissieleden en vaste begeleiders heeft BC Randstad een gedragscode opgesteld, volgens de door NOC*NCF opgestelde gedragsregels voor sportbegeleiders. Iedere trainer, JC-lid, (vaste) juniorenbegeleider en teamcoach bij BC Randstad heeft deze gedragscode ondertekend. Mocht er iets gebeuren waardoor een lid zich niet prettig voelt dan hoort de JC dat natuurlijk graag van leden en ouders/verzorgers. Voor gevoelige onderwerpen of gewoon als klankbord kan elk lid terecht bij onafhankelijke vertrouwenspersonen

OVERGANGSLEDEN

Ieder juniorlid dat 16 jaar is geworden en bij de juniorenafdeling speelt, kan ervoor kiezen om (per de eerste dag van het volgende kwartaal) overgangslid te worden. Een overgangslid is nog junior en behoudt alle rechten die een junior heeft, maar kan tevens gebruik maken van de speel- en trainingsmogelijkheden van de senioren! De juniorencommissie kan spelers jonger dan 16 jaar eventueel bij het bestuur voordragen als overgangslid.

DEELDIPLOMA’S BADMINTON NEDERLAND

Badminton Nederland (BN) heeft een systeem van deeldiploma’s ontwikkeld voor junioren. Deze zijn vanaf 2021 gekoppeld aan het “Bamito”-trainingsprogramma van BN. De deeldiploma’s zijn een aantrekkelijke vorm om spelenderwijs enige badmintontechnieken te leren. Vanaf 2023/2024 volgt BC Randstad dit systeem: junioren kunnen periodiek examen doen voor een diploma.

JUNIORENCOMPETITIES

Gedurende het seizoen organiseert Badminton Nederland een aantal competities, ook voor junioren: de opstapcompetitie voor beginnende spelers (in de periode van begin januari tot medio maart) en de jeugdcompetitie voor meer ervaren spelers (in de periode van medio september tot medio maart). Alle junioren van BC Randstad doen in principe mee aan de juniorencompetities: de deelname aan de juniorencompetities is onderdeel van de contributie voor junioren. Overgangsleden kunnen in overleg met de juniorencommissie kiezen voor deelname aan de senioren (najaars) bondscompetitie (in de periode van medio september tot en met eind januari) in plaats van de jeugdcompetitie. De thuiswedstrijden van de junioren (en senioren) zijn op zondag in sportcomplex De Altis. Kijk onder “Competitie” of klik hier voor informatie over de competities en de laatste teamindeling.

CLUBTOERNOOI

Tijdens het seizoen organiseert de juniorencommissie het “Clubtoernooi Junioren”. Hieraan doen alle junioren (inclusief oudere mini-leden en overgangsleden) mee. In klassen op niveau strijden de junioren om de enkel- en dubbeltitels van het seizoen, waarbij leuke prijzen zijn te winnen. De winnaar en winnares van de hoogste klasse jongens en de hoogste klasse meisjes zijn de “Clubkampioenen” van het seizoen.

EVENEMENTEN

Tijdens het seizoen zijn er verschillende activiteiten. Kijk onder “Activiteiten junioren” of klik hier.