Competitie

BC Randstad doet mee aan de opstap- en “de” jeugdcompetitie, die Badminton Nederland (BN) organiseert. Alle junioren van BC Randstad doen in principe mee aan de juniorencompetities en de deelname aan de juniorencompetities is onderdeel van de contributie voor junioren. Overgangsleden kunnen in overleg met de juniorencommissie kiezen voor deelname aan de senioren (najaars) bondscompetitie in plaats van “de” jeugdcompetitie. De thuiswedstrijden zijn op zondag (vanaf 10:30) in sportcomplex De Altis.

Elk seizoen stuurt de Juniorencommissie (JC) circa medio juni uitgebreide informatie over de juniorencompetities aan de juniorleden, de ouders en verzorgers. Daarbij vraagt de JC om de deelname in het volgende seizoen te bevestigen en extra informatie die nodig is om de competitie te kunnen organiseren. In oktober ontvangen nieuwe leden van daarna informatie over de opstapcompetitie die in februari start.

Eind juni moet de JC het aantal teams per klasse van “de” jeugdcompetitie opgeven aan BN. Eind september maakt de JC de teamindeling bekend aan de leden. Begin oktober ontvangen alle deelnemer het competitieschema met de tegenstanders, de data en tijden van de wedstrijden en het vervoerschema naar uitwedstrijden. Voor de opstapcompetitie is de teamindeling half januari bekend, met begin februari het competitieschema.

OPSTAPCOMPETITIE

De opstapcompetitie van Badminton Nederland (BN) is speciaal voor beginnende junioren opgezet. Deelnemers spelen meestal korter dan twee jaar badminton. Het is laagdrempelig en eenvoudig. Het doel is een competitie waarin kinderen en ouders op gemakkelijke en speelse wijze worden voorbereid op “de” jeugdcompetitie. Het basisuitgangspunt is dat de teams gemengd zijn (jongens en meisjes) zodat ook de mixed dubbel gespeeld kan worden, maar in elke klasse mag daar in overleg tussen de clubs van afgeweken worden. Alle teams spelen met nylonshuttles in een poule met maximaal vijf tegenstanders, in maximaal tien speelweken vijf thuis- en vijf uitwedstrijden.

Klasseverdeling opstapcompetitie:
U9 (6, 7 , 8 jarigen)
U12 (9, 10 en 11 jarigen)
U15 (12, 13 en 14 jarigen)
U19 (15, 16 17 en 18 jarigen)

JEUGDCOMPETITIE (NAJAAR)

De jeugdcompetitie van Badminton Nederland is voor junioren die de basistechnieken en de spelregels al beheersen. De jeugdcompetitie is “gemengd”, maar er kan ook met jongens- en meisjesteams worden deelgenomen.

De jeugdcompetitie bestaat uit 7 leeftijdsgebonden klassen, waarbij de leeftijd op 1 januari van het desbetreffende seizoen bepalend is:
U19 – maximaal 18 jaar
U17 – maximaal 16 jaar
U15 – maximaal 12 jaar
U13 – maximaal 12 jaar
U11– maximaal 10 jaar

De jeugdcompetitie bestaat uit twee fases. Fase 1 is van eind oktober tot de Kerstvakantie. Hierbij spelen alle teams in een poule met maximaal zes tegenstanders, tegen drie tegenstanders een thuiswedstrijd en tegen de drie andere tegenstanders een uitwedstrijd. Fase 2 is van medio januari tot eind april, waarbij de poules per klasse zijn ingedeeld op sterkte, gebaseerd op de uitslagen van fase 1. Hierbij spelen alle teams in een poule met maximaal vijf tegenstanders, in maximaal tien speelweken vijf thuis- en vijf uitwedstrijden. De totale competitie bestaat uit maximaal 16 wedstrijden. Bij de opgave van de teams kan elke club aangeven of het team met veren- of nylonshuttles speelt. Teams komen zo veel mogelijk in ‘veren’ en ‘nylon’ poules.

BC Randstad speelt in principe met gemengde teams zodat ook de gemengd dubbel gespeeld kan worden. Alleen als er in een bepaalde klasse te weinig jongens of meisjes zijn, formeert de juniorencommissie een jongens- of meisjesteam. Een gemengd team bestaat uit tenminste 2 meisjes en 2 jongens, een jongensteam uit tenminste 4 jongens en een meisjesteam uit tenminste 4 meisjes.