Competitie

BC Randstad doet mee aan de juniorencompetities, die Badminton Nederland (BN) organiseert. Alle junioren (niet de mini’s) van BC Randstad doen in principe mee aan de juniorencompetities en de deelname aan de juniorencompetities is onderdeel van de contributie voor junioren. Overgangsleden kunnen in overleg met de juniorencommissie kiezen voor deelname aan de senioren (najaars) bondscompetitie in plaats van een juniorencompetitie. De thuiswedstrijden van de juniorenteams zijn op zondag in sportcomplex De Altis (in de ochtend en in de middag).

Elk seizoen stuurt de Juniorencommissie (JC) in mei de uitnodiging voor en uitgebreide informatie over de juniorencompetities aan de juniorleden, de ouders en verzorgers. Ook junioren die dan net lid zijn geworden ontvangen de uitnodiging, want er is een speciale mogelijkheid voor beginnende spelers om “in te stappen”. Daarbij vraagt de JC in de uitnodiging om de deelname aan de juniorencompetities in het volgende seizoen te bevestigen en om extra informatie die nodig is om de competitie te kunnen organiseren. Mocht er een belangrijke reden zijn waarom iemand niet mee kan doen met de juniorencompetities, dan kan dat op het deelnameformulier worden vermeld (let op: daarbij is er geen korting op de contributie). Als het op grond van de leeftijd (en sterkte) van de spelers niet mogelijk is om iedereen in te delen in een team, dan kan (helaas) niet iedereen competitie spelen. De JC probeert dat te voorkomen, want training en competitie zijn belangrijk onderdelen van de sport. De JC bepaalt met de trainers aan welke juniorencompetitie in welke categorie en in welk team een junior het beste kan deelnemen.

Medio mei moet de JC het aantal teams per categorie van de juniorencompetities opgeven aan BN. Aan het eind van het seizoen (eind juni/begin juli) maakt de JC de teamindeling bekend aan de deelnemers en ouders/verzorgers. Eind augustus ontvangen alle deelnemers aan de competities van de JC het competitieschema met de tegenstanders, de data en tijden van de wedstrijden en het vervoerschema naar uitwedstrijden. Begin oktober ontvangen junioren die aan het begin van het seizoen lid zijn geworden ook de informatie over “instappen” per begin december in de tweede fase van de competitie (als beginner), zodat ook nieuwe leden nog mee kunnen doen. Eind november maakt de JC de extra teams met beginnende spelers bekend en is ook het competitieschema van de tweede fase van de competities bekend.

Tijdens competitiewedstrijden moeten alle spelers een clubshirt dragen. De rest van de sportkleding is vrije keuze (mits het zaalschoenen zijn), waarbij de sportbroek of -rok bij voorkeur donder blauw of anders zwart is. Het is gebruik bij BC Randstad dat ieder lid een keer in de vijf jaar (lustrum) een gratis clubshirt krijgt en dat tussentijds elk nieuw lid dat voor het eerst competitie gaat spelen één gratis shirt krijgt. Daarnaast kan ieder lid een clubshirt kopen. Klik hier voor meer informatie. 

De minileden spelen nog geen competitie. Via het Bamitoprogramma organiseren verenigingen (waaronder BC Randstad) gedurende het seizoen een aantal “Fundagen” waarin de mini’s leuke spellen spelen tegen en met mini’s van andere verenigingen. Per Fundag zorgt de JC voor een inschrijfformulier.

Landelijke JEUGDCOMPETITIE (LJC)

Badminton Nederland organiseert voor junioren de Landelijke JeugdCompetitie (LJC) waarbij het mogelijk is om “beginnende spelers” te laten “ instappen” in poules met teams waarvan de spelers nog niet lang badminton spelen: Jeugd Instap Beginners (JIB). De afweging of iemand in een specifiek JIB-team speelt en of een meer ervaren speler in een hogere categorie dan de eigen leeftijdscategorie speelt of niet, is vooral gebaseerd op de beheersing van de basistechnieken. De LJC bestaat uit twee fases. Fase 1 is van medio september tot eind oktober. Hierbij spelen alle teams in een poule met maximaal vijf tegenstanders, tegen twee of drie tegenstanders een thuiswedstrijd en tegen de drie of twee andere tegenstanders een uitwedstrijd. Fase 2 is van begin december tot medio maart, waarbij de poules per categorie heringedeeld zijn op sterkte, gebaseerd op de uitslagen van fase 1. Hierbij spelen alle teams in een poule met maximaal vijf tegenstanders, in maximaal tien speelweken vijf thuis- en vijf uitwedstrijden. De totale competitie bestaat uit maximaal 15 wedstrijden.

De jeugdcompetitie bestaat uit zes leeftijdsgebonden klassen, waarbij de leeftijd op 1 januari van het desbetreffende seizoen bepalend is:
A – instroom sterke 17 en 18-jarigen – veren shuttles, 8 jongens- en meisjespartijen
B – instroom 17 en 18 jaar – nylon of veren shuttles, genderneutraal, 8 partijen
C – instroom 15 en 16 jaar – nylon shuttles, genderneutraal, 8 partijen
D – instroom 13 en 14 jaar – nylon shuttles, genderneutraal, 6 partijen
Goud – instroom 11 en 12 jaar – nylon shuttles, genderneutraal, 6 partijen met maximaal 3 games t/m 15 punten
Zilver – instroom 9 en 10 jaar – nylon shuttles, genderneutraal, aangepast kleiner speelveld, 6 partijen met maximaal 2 t/m 11 punten

Een jeugdteam dat 6 partijen speelt, heeft minimaal 3 spelers nodig en een team dat 8 partijen speelt heeft minimaal 4 spelers nodig (in klasse A: 2 jongens en 2 meisjes). Ondanks het genderneutrale uitgangspunt probeert BC Randstad zo veel mogelijk met gemengde teams te spelen (zoals dat ook bij de senioren gebeurt). Alleen als er in een bepaalde klasse te weinig jongens of meisjes zijn, wijkt de JC daarvan af.

De spelers t/m 8 jaar (klasse: Brons) spelen geen competitiewedstrijden maar kunnen tijdens het seizoen een aantal keer deelnemen aan Bamito FUNdagen. BC Randstad doet hieraan mee en heeft als doel om elk seizoen ook een Bamito FUNdag te organiseren.