Competitie

BC Randstad doet mee aan de opstap- en de jeugdcompetitie, die Badminton Nederland (BN) organiseert. Alle junioren (niet de mini’s) van BC Randstad doen in principe mee aan de juniorencompetities en de deelname aan de juniorencompetities is onderdeel van de contributie voor junioren. Overgangsleden kunnen in overleg met de juniorencommissie kiezen voor deelname aan de senioren (najaars) bondscompetitie in plaats van de jeugdcompetitie. De thuiswedstrijden van de juniorenteams zijn op zondag vanaf 09:30 in sportcomplex De Altis.

Elk seizoen stuurt de Juniorencommissie (JC) in mei de uitnodiging voor en uitgebreide informatie over de juniorencompetities aan de juniorleden, de ouders en verzorgers. Ook junioren die dan net lid zijn geworden ontvangen de uitnodiging, want er is een speciale opstapcompetitie voor beginnende spelers. Daarbij vraagt in de JC in de uitnodiging om de deelname in het volgende seizoen via het reactieformulier te bevestigen en om extra informatie die nodig is om de competitie te kunnen organiseren. Mocht er een belangrijke reden zijn waarom iemand niet mee kan doen met de juniorencompetities, dan kan dat op het reactieformulier worden vermeld (let op: daarbij is er geen korting op de contributie). Als het op grond van de leeftijd (en sterkte) van de spelers niet mogelijk is om iedereen in te delen in een team, dan kan (helaas) niet iedereen competitie spelen. De JC probeert dat te voorkomen, want training en competitie zijn belangrijk onderdelen van de sport. De JC bepaalt met de trainers aan welke competitie een junior het beste kan deelnemen (opstap of jeugd).

Eind mei moet de JC het aantal teams per klasse van de jeugdcompetitie opgeven aan BN. Aan het eind van het seizoen (eind juni/begin juli) maakt de JC de teamindeling van de jeugdcompetitie bekend aan de deelnemers en ouders/verzorgers. Eind augustus ontvangen alle deelnemers aan de jeugdcompetitie van de JC het competitieschema met de tegenstanders, de data en tijden van de wedstrijden en het vervoerschema naar uitwedstrijden. In oktober ontvangen junioren die aan het begin van het seizoen lid zijn geworden ook de informatie over de opstapcompetitie (die in januari pas start) zodat zij daar ook nog aan mee kunnen doen. Voor de opstapcompetitie is de teamindeling in december januari bekend en eind december het competitieschema.

Tijdens competitiewedstrijden moeten alle spelers een clubshirt dragen. De rest van de sportkleding is vrije keuze (mits het zaalschoenen zijn), waarbij de sportbroek of -rok bij voorkeur donder blauw of anders zwart is. Het is gebruik bij BC Randstad dat ieder lid een keer in de vijf jaar (lustrum) een gratis clubshirt krijgt en dat tussentijds elk nieuw lid dat voor het eerst competitie gaat spelen één gratis shirt krijgt. Daarnaast kan ieder lid een clubshirt kopen. Klik hier voor meer informatie. 

De minileden spelen nog geen competitie. Via het Bamitoprogramma organiseren verenigingen (waaronder BC Randstad) gedurende het seizoen een aantal “Fundagen” waarin de mini’s leuke spellen spelen tegen en met mini’s van andere verenigingen. Per Fundag zorgt de JC voor een inschrijfformulier.

OPSTAPCOMPETITIE

De opstapcompetitie van Badminton Nederland (BN) is speciaal voor beginnende junioren opgezet. Deelnemers spelen meestal korter dan twee jaar badminton. Het is laagdrempelig en eenvoudig. Het doel is een competitie waarin kinderen en ouders op gemakkelijke en speelse wijze worden voorbereid op de jeugdcompetitie. Het basisuitgangspunt van de opstapcompetitie zijn de regels van klasse Goud van de jeugdcompetitie, zodat de doorstroming naar de jeugdcompetitie goed loopt. Alle teams spelen met nylonshuttles in een poule met maximaal drie tegenstanders, in maximaal zes speelweken drie thuis- en drie uitwedstrijden.

Klassenverdeling opstapcompetitie:
U12 (9, 10 en 11-jarigen)
U15 (12, 13 en 14-jarigen)
U19 (15, 16 17 en 18-jarigen)

JEUGDCOMPETITIE

De jeugdcompetitie van Badminton Nederland is voor junioren die de basistechnieken al beheersen. Deze competitie bestaat uit twee fases. Fase 1 is van medio september tot eind november. Hierbij spelen alle teams in een poule met maximaal zeven tegenstanders, tegen drie of vier tegenstanders een thuiswedstrijd en tegen de vier of drie andere tegenstanders een uitwedstrijd. Fase 2 is van begin januari tot medio maart, waarbij de poules per klasse zijn ingedeeld op sterkte, gebaseerd op de uitslagen van fase 1. Hierbij spelen alle teams in een poule met maximaal drie tegenstanders, in maximaal zes speelweken drie thuis- en drie uitwedstrijden. De totale competitie bestaat uit maximaal 13 wedstrijden.

De jeugdcompetitie bestaat uit zes leeftijdsgebonden klassen, waarbij de leeftijd op 1 januari van het desbetreffende seizoen bepalend is:
A – instroom sterke 17 en 18-jarigen – veren shuttles, 8 jongens- en meisjespartijen
B – instroom 17 en 18 jaar – nylon of veren shuttles, genderneutraal, 8 partijen
C – instroom 15 en 16 jaar – nylon shuttles, genderneutraal, 8 partijen
D – instroom 13 en 14 jaar – nylon shuttles, genderneutraal, 6 partijen
Goud – instroom 11 en 12 jaar – nylon shuttles, genderneutraal, 6 partijen met maximaal 3 games t/m 15 punten
Zilver – instroom 9 en 10 jaar – nylon shuttles, genderneutraal, aangepast kleiner speelveld, 6 partijen met maximaal 2 t/m 11 punten

Een jeugdteam dat 6 partijen speelt, heeft minimaal 3 spelers nodig en een team dat 8 partijen speelt heeft minimaal 4 spelers nodig (in klasse A: 2 jongens en 2 meisjes). Ondanks het genderneutrale uitgangspunt probeert BC Randstad zo veel mogelijk met gemengde teams te spelen (zoals dat ook bij de senioren gebeurt). Alleen als er in een bepaalde klasse te weinig jongens of meisjes zijn, wijkt de JC daarvan af.

De spelers t/m 8 jaar (klasse: Brons) spelen geen competitiewedstrijden maar kunnen tijdens het seizoen een aantal keer deelnemen aan Bamito FUNdagen. BC Randstad doet hieraan mee en heeft als doel om elk seizoen ook een Bamito FUNdag te organiseren.