Badminton

Badminton is een binnensport dat gespeeld wordt met rackets en shuttles. Een shuttle die gemaakt kan zijn van nylon of veren, wordt over een net heen-en-weer geslagen met de rackets. Badminton wordt in een zaal gespeeld zodat je geen last hebt van slechte weersomstandigheden. Er zijn verschillende vormen: mannen/vrouwen singles, gemengd dubbel en mannen/vrouwen dubbels.

Spelsoorten

Single (enkel)
De single (ook wel enkel genoemd) wordt op een lange, smalle baan gespeeld. Voor de breedte gelden de binnenste lijnen, voor de lengte de achterste lijn. De score tijdens een game loopt zowel bij dames en heren tot 21. Men heeft één servicebeurt per persoon; maakt de serveerder/serveerster een fout dan gaat de service naar de tegenstander en kan hij of zij punten maken. Er kunnen zowel punten gemaakt worden door de serverende als de ontvangende partij. Bij een even aantal punten wordt geserveerd uit het rechter serveervak, bij een oneven aantal uit het linker. Wanneer de stand dus 20-20 is, wordt er door gespeeld tot dat een van beide teams een verschil van 2 punten heeft weten te behalen. (bijv. 22-20). Het kan voorkomen dat de stand 29-29 word. In dit geval zal het 30ste punt de beslissende zijn.

Gemengd dubbel (mix)
Bij het gemengd dubbel spelen een man en een vrouw samen. Net als bij de single hebben beide partijen één servicebeurt. Na elk gewonnen punt moet het serverende koppel van serveervak wisselen. Wordt in de servicebeurt een fout gemaakt, dan gaat de servicebeurt over naar de tegenstanders. De service wordt bij 0 of een even aantal punten vanuit het rechter, en bij een oneven aantal punten vanuit het linker serveervak gegeven. Dames beginnen de wedstrijd altijd rechts. De set gaat tot eenentwintig. Hierbij moet een verschil van twee punten zijn. Wanneer de stand dus 20-20 is, wordt er door gespeeld tot dat een van beide teams een verschil van 2 punten heeft weten te behalen. (bijv. 22-20). Het kan voorkomen dat de stand 29-29 word. In dit geval zal het 30ste punt de beslissende zijn. Het veld is bij de service breed en kort. Na de eerste service speelt men op het gehele veld (breed en lang).

Heren-/Damesdubbel
Bij een heren- of damesdubbel spelen twee heren of twee dames samen. Dezelfde regels gelden als bij het gemengd dubbel.

Soorten slagen
• 1. Clear: Een verdedigende slag. De shuttle wordt hoog gepakt en hoog naar het achterveld van de tegenspeler gespeeld.
• 2. Aanvallende clear: In tegenstelling tot de gewone verdedigende clear wordt de shuttle hoog gepakt, maar minder hoog (vlak over de tegenspeler) naar het achterveld gespeeld.
• 3. Drive: Een aanvallende slag. De shuttle wordt van de zijkant van het veld met een zijdelinge beweging snel over het net geslagen.
• 4. Smash: Een aanvallende slag. De shuttle wordt hoog gepakt en met hoge snelheid naar beneden geslagen.
• 5. Dropshot: Een aanvallende slag. De shuttle wordt van achteren hoog gepakt en kort over het net gespeeld. Dit kan met een boogje zijn, maar ook directe slag naar het net.
• 6. Netdrop: Een aanvallende slag. De shuttle wordt van voor kort over het net gespeeld. Dit is altijd met een boogje.
• 7. Lob: Een verdedigende slag. De shuttle wordt laag gepakt en hoog naar het achterveld van de tegenspeler gespeeld.
• 8. Aanvallende lob: In tegenstelling tot de gewone verdedigende lob wordt deze minder hoog (vlak over de tegenspeler) naar het achterveld gespeeld.

badminton

Beknopte spelregels

Bekijk dit pdf-document voor de beknopte spelregels.